CHAR KUEH TEOW



Salam semua.....
hari ni saya nk kongsi 1 resepi yang baru saya belajar.....

 "CHAR KUEH TEOW"

sejak study kt UNIMAP ni, selalu je kwn ajak mkan char kueh teow, erm 1st time makan , trus rse cam kena kejutan elektrik, ooooo rupenya sodap sangat dgn udang bsar2, yummmiieeeee.
jadi x per membuang masa, saya dengan nekadnyer nk blajar buat char kuew teow bile dh blik umah, klu nk masak kat unimap susah, ingredient x ckup....huhuhu

Sape sape yg nk bljar, jom same2 menuntut ilmu resepi ni yer..... ^_^


Bahan2 untuk buat paste sos
-air rebusan udang
-bawang putih dalam 5 ulas (brgntung pada brpe org nk mkan yer)
-kacang tanah
 -sos tiram
-kicap
-belacan
-otak udang
-cili kering (klu x der pkai lada besar n lada kecil pun bole)
-garam
-gula


UTK MEE
-300 gm kuey teow
-1 sb cili bohkerang
-sedikit kucai & taugeh
-2 biji telur


UTK PASTE
- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. 
Air rebusan jgn buang....

- Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. 

- Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.

UTK MEE
- Tumis lada boh hingga garing. 
- Masukkan dlm 4sb paste td. 
- Masukkan udang yg telah direbus td n kerang.
- Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
- Lps air mendidih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata.
-  Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. 
-Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.


**Paste ni selalu guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......


Tadaaaaa......dh siap pun



jom makan....


No comments:

Tinggal Link Cinie Yer, Macehhh