SUP AYAM KACANG?

SALAM SEMUA.....PERNAH DGR X MENU SUP AYAM KACANG

haaaaaa, pade sesape yg x prnh dgr agkt kaki skrg,

korang nak tahu?
btul nie?
x tipu langsung?
btul?


aduyai, byk pulak songeh mak nenek

ok lah, kite pergi straight tu the point yer

SUP ni same je cam sup lain, cume yg beza nyer ade kacang....
kata ayah saya, orang cina yg suke makan sup macam nie

jom try buat same2

BAHAN2 NYER ADALAH....

jeng jeng jeng

1) kacang tanah
2) sup bunjut
3) halia
4) bawang putih n bawang merah
5) serbuk lada hitam
6) ubi kentang
7) ayam@ daging @ tulang
8) serbuk perasa (garam & gula)

CARA NK BUAT

- OK, mula 2 skali, rebus dulu kacang tanah sampai embuk
(mmg lmbt giler nk empuk, dlam 1 jam jgk lah rebus)
sambil2 tu online lah, bace buku ker, tpi jgn tdoooo.....tkut meletoppp pulak

- lepas dh empuk tu, ltkkn ayam dan kentang yg dh dipotong dalam rebusan kacang tanah bersame2 air rebusan tu

- masukkan sup bunjut, garam n gula dalam sup tu

- then, ambik 1 periuk lagi, pnskan minyak dan terus masukkn bawang merah, bwang putih n halia..tumis smpai naik bau yer.....

- pastu, msukkn segala anak2 n mak2 bwang yg dh di tumis tadi ke dalam sup yg dh didihkan tue....

- then, tggu je lah smpai menggelegak then tutup api,

- pastu ape lagi, ngap terus sup tu smpai licin

TAMAT SUDAH ....YEAHHHH

simple x? simple kan, try lah buat ..x rugi

nnti letak daun sup, bwang goreng lagi urmmm

No comments:

Tinggal Link Cinie Yer, Macehhh