MOIST CHOCOLATE CAKE



Hah.....sape suke makan kek moist coklat

sile buat mata ke atas tgn ke dada

dh buat? btul ni dh buat....x tipu, aaaaa, jgn tipu2
 ( sy nmpk nie, magical show)



zassssssssssss

Resipi nie ringkas je , mudah n insyallah menjadi yer....aminnnn

Request dri cik AZRI

Bahan2




1. Telur 3 biji 
2. Gula 2 cawan
3. Susu cair 1 cawan
4. Minyak 1 cawan
5. Gandum 2 cawan
6. Soda Bikarbonat
7. Baking Powder
8. Air panas 1 cawan
9. Serbuk Koko 1 cawan



hah, senang je (juz buat ikut urutan jer yer, buat step by step), yg penting kepuk dulu tlur yer, then time masukkn bahan2 lain pun truskn kepuk, tpi xperlu lah kepuk kuat2 , slow speed pun x per juz n kasi mix smua jer.......
Pastu kukus jer
DONE


hahaha, yg ni rupe yg blum salut




# Kek ni nk letak dlm loyang pun bole, nk letak dlm cup nk buat cupcakes pun bole.

# Serbuk koko tu pulak bole jgak gnti ngn vanilla ke, perisa lain2 ker, coz ingredient dia tetap same

# Time kukus, pstikan bungkus penutup kukus tu ngn kain yer, u elakkan wap air jatuh ats kek




Topping Atas
1. 100 g coklat masak (potong kecik2)
2. 125ml susu segar/ susu perisa coklat
3. 50 g butter (potong halus2)
4. 4 sb madu (bole jgk gune gula perang @ gula halus)

(Untuk topping saiz kek kecil)




tadaa....nie pulak rupe yg dh siap salut....





Resipi nie sy belajar dri kawan merangkap roomate sy kt matrik johor dulu
MATON

(Kebetulan, time sy dtg umh dia 1 kalu x silap lepas 1 mggu raye, time tu dia tgh buat kek coklat ni, so ape lagi, hehehe,bole lah menuntut ilmu ngn sifu kek)


sy dh byk kali buat, mase mule2 1st time bljr, bole kate tiap free je buat n suh adik2 saya makan . diorg mmg sukee bangattt.....hahahaha

Maklum lah terlebih excited coz dpt bljr bnde baru....lalalala, sukeeeeee sgttt

Nak dijadikan cerita, pernah sekali tu sy buat kek ni, tersilap letak minyak masak perisa kacang, totally rase dia berubah....(very the pelik), sob2x,

so, moral of value, tgok dulu yer minyak jenis ape,

Sekarang dh x leh buat dh, coz dh kt UNIMAP sudah........mane nk cekup oven ...huaaaa, sob3x



SELAMAT MENCUBE



4 comments:

Miss Eiza said...

OMG!sodapnyaaa

zEri sAfEerA said...

va va va va siap tag aku 2. kekeke :D
xtau la jd ke x nk buat ni weh. hehe :D

jeillabies said...

hahaha.....relax ah zeri, jdi punyer....caya lah....hemo hemo

jeillabies said...

miss eiza, sile2 jamu ambik kek tu, n ngap....hehehe

Tinggal Link Cinie Yer, Macehhh