Kari Ikan

Wahai Pagi Ahad yg indah lagi special.
Nak tahu knpe speciallll?

Jeng
Jeng
Jeng

sbb : ade pasar waktu pagi, so bole lah pi beli brg2 dpur u 1 mggu.....yeahhhhh

Erm, selepas dibuat persidangan yang rapi dgn dif2 terhormat, sukacitanya dimklumkn, menu hari ni ialah Gulai Kari Ikan Kembung Berkentang Dadu.....hahahaa

Gambar Hiasan

Hahahaha, sori lah ...rekaaan name resipi x brpe sodappp didengar

Ok , jom kite ke main point kite :

Tadaaaaaa, saya bermurah hati nk kongsi resipi ni ngn korang smua......

Bahan2x:

1. Ikan
2. Kentang
3. Bawang Merah, Bawang Putih, sedikit halia
4. Daun Kari
5. Biji Sawi
6. Serbuk Kari Ikan
7. Rempah Ros Masak (kalu x der pun xper, tpi klu ade lgi mntoppp)
8. Asam Keping @ Asam Jawa
9. Santan
10. Garam n gula (pelengkap rase)
11. Cili boh
12. Sedikit minyak u tumis
13. Lada Besar (bole diletakkn sebagai hiasan)

Cara2 nya:
- msukkn sedikit minyak smpai pnas
- tumiskn ciliboh sedikit smpi garing sedikit
- msukkn sgale fmly bwang n halia (tumis)
- Masukkn beberapa helai daun kari, serbuk kari, biji sawi, rempah ros
- Bile dh sebati, msukkn kentang, gaulkn biar sebati ngn segala rempah yg ditumis
- msukkn Sedikit air dulu (tggu dulu smpi kentang agk2 dh nk empuk)
- Baru msukkn ikan (coz tkut ikn hncur)
- Letak asam keping, garam n gula
- Kacau dulu biar sebati, baru msukkn santan 
- Dah agak2 pecah minyak n menggelegak, tutup api

THEN BOLE LAH DI SAJIKAN.......simple kan, selamat mencube.....hemo hemo

5 comments:

insyirah mawaddah said...

wah2...chef fatin kite...

Mami nana said...

waaaaaa..nk3!!

jeillabies said...

yer chef ct....^_^

jeillabies said...
This comment has been removed by the author.
jeillabies said...

mai lah umah sy cuti2x ni, kite buat menu lain pulak, nak....hemo hemo

Tinggal Link Cinie Yer, Macehhh