Pasta Sardin




Salam semua, dh lunch belum ???
Bagi yg tgh diet dan tgh mncri ape menu yg sesuai yang kalorinya x trlalu tggi....ermmm, ape yer....

Tadaaa, sini ade satu resipi yang korang bole try ...... 
Ni resipi rekaan shja, tidak ade kena mengena samada yg hidup atau yg dh mati, 
smua base on bahan yg ade kt umah......





Bahan2

1. Pasta 
2. Bawang Merah dan Bawang Putih (cincang halus)
3. Cili Boh
4. Sos Cili
5. Sos Tomato
6. Garam
7. Gula
8. Black Pepper
9. Susu Tepung (u low calorie, bole jgk gune susu cair)
10. Sardin 1 tin 

Cara Rebus Pasta
- Rebus pasta dengan air, susu tepung, sedikit minyak (dalam 1 sudu u kasi licin), sedikit garam 
- tunggu sampai pasta dh lembut (seimbangkan rase, agk2 pasta tu dh lemak2), kemudian toskan
- Air rebusan simpan tau, u ditumis skali dengan kuah pasta nanti

Cara Untuk Kuah Pasta

- Panaskan sedikit minyak
- Tumis cili boh (dalam 3 sudu, brgntung pada tahap kepedasan yang kite nak). 
- Masukkn bawang putih n bawang merah
- Bile dh naik bau sikit, masukkn sos cili, sos tomato, black pepper, n sardin yg dihancurkan.
- Lepas tu, bru masukkn air rebusan dari rebusan pasta tadi.....
- Adjust rase garam n gula 
- Then, lepas dh agak2 kuah menggelegak, baru masukkn pasta yang dah ditoskan tadi

Tadaaa, dah siap.....pasta ni x ckup bahan sebenarnya, tpi ok lah, rasenya insyallah sedappp....dan sgt sesuai bgi yg nak diet, low calorie.....

Kalu Bagi Yang Nak Lagi Sedap Bole Tambah Bahan2 kat Bawah

- Buah Tomato
- Cheese mozarella (tabur ats selepas masak), ala-ala pizza....
- Bole ganti pasta dengan spaghethi, pun sodap

SELAMAT MENCUBA....HEMO HEMO

Untuk Tahu lebih lanjut sebab kenapa pasta sesuai u yg diet : rahsia 1, rahsia 2

4 comments:

MawardiYunus said...

nak cikit, lapola

jeillabies said...

haha, sile2x, jgn malu2x....

MISS IMAKASIHDANI said...

uihhh macam sedap je . nk try lah >_<


http://kasihdani.blogspot.com/2012/04/aku-berjaya-genggam-segulung-diploma.html

jeillabies said...

try lah, insyallah x rugi.....hehee

Tinggal Link Cinie Yer, Macehhh