Ketupat Sotong



Tetibe dapat request dri someone u buat ketupat sotong di pagi hari......
Dah lah eden x buat ketupat sotong, dh berabad lamenya, so bile dh buat nie, tringin lah nk kongsi2 ngn smua teknik2 mudah u buat....

Jom kite mulakan......

Ketupat Sotong Manis






Bahan2
1. Sotong (10 ekor)
2. Halia
3. Santan (1 cawan)
4. Halba (1sudu)
5. Bawang Merah (3 ulas)
6. Beras Pulut
7. Daun Pandan.
8. sedikit garam

Cara2 nya
- Mula 2, masukkn hirisan bawang, gula melaka, halia dan sedikit air u hncurkn gula melaka tu
- sementara tu, rendam beras pulut selama 15 minit u kasi beras tu kembang (cepat sikit nnti masak)
- then, masukkn beras pulut yg dh direndam dlam badan sotong, gune hujung sudu u pstikn beras msuk smpi ke bawah bdan sotong.
- Lepas tu, ikat dgn lidi bdan n kepala sotong, x nk kasi beras pulut kuar time masak nnti
- Kemudian bole lah letak dlm periuk
- Masukkn daun pandan u wangi, then baru letak santan, garam dan halba........
- Pastikan kuah dikacau selalu u elakkn santan berketul2x....
- Masak sampai kuah pekat dan pastikn beras dalam sotong masak spnuhnya...

Sekian......

Bagi sesape yang nak try Ketupat Sotong versi lemak, caranya same jer....cume x payah letak gula melaka...

1 comment:

WangsaBlogger.Com said...

Sebagai seorang yang mabuk darah, sotong adalah salah satu lauk kegemaran sebab ia tak mengeluarkan darah walau dicincang2.

Tinggal Link Cinie Yer, Macehhh