Aneka Biskut Raye Episod 1




Salam, sempena syawal yang bakal menjelma x lame lagi, mesti ade yg trfikir2 nk buat biskut ape kan, yang mane best, yang mane menarik....blablablablaaaaaaaaaaaa

So, pada pandangan saya, saya prefer buat biskut yang sememangnye fav saya. Antara biskut wajib yang selalu saya buat mcm :
-Tart nenas
- Tart Nangka (famous di trg)
- Almond London
- Snow Almond(rujuk cinie )
- Biskut arab
- Bunga cina / dahlia
- biskut sarang semut
- biskut coklat chip ala ala famous amos
- biskut aiskrim

Kat cinie saya nak kongsi lah sedikit resipi yg dah menjadi koleksi saya sejak turun temurun.....

Biskut Aiskrim




Bahan2 : 

- 260gm mentega
- 120 gm gula ising
- sedikit pewarna kuning telur
- 320 gm tepung gandum
- 40 gm tepung jagung
- 40 gm tepung kentang (kalau xder, pkai jer tepung jagung 80 gm)
- 20 gm tepung kastard
- 1/2 sudu kecil baking powder/serbuk penaik
- 50 gm gajus/kacang(panggang/ goreng, then kisar)
- hiasan (manik2)
# bole jugak kalu nak tmbah nestum, budak2 suker

Cara2 nya:

1) Pukul mentega, gula ising dan pewarna kuning telur hingga kembang
2) Masukkan segala family tepung dan baking powder (gaul sebati)
3) rehatkan doh selama 15 minit, canai dan terap
4) sejukkan biskut dan celup dengan coklat.
5) then, hias lh ikut kreativiti msing2x

Biskut Coklat Chip




Bahan2:

- 180 gm mentega
- 90 gm gula castor
- 100 gm gula perang
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 biji telur
- 200 gm tepung naik sendiri
- 160 gm tepung gandum
- 1 sudu teh soda bicarbonate
- 1/4 sudu teh garam
- 100gm coklat chip
- 120 gm badam cincang/ sunflower seed/ kacang tanah(goreng sekejap tnpa minyak)

Cara2nya:
1. Ayak tepung bersama soda bicarbonate dan garam.
2. Pukul mentega dan gula smpi gebu
3. Masukkn telur dan esen vanilla then pukul sebati
4. Masukkan bhn2 yg diayak dan gaul sebati
5. Kemudian, masukkan coklat chip dan badam cincang
6. sudukan ke loyang, (buat kecik2 coz dia mengembang)

Biskut Sarang Semut




Bahan2nya:
- 250 gm butter
- 100gm gula halus
- 350gm tepung gandum (diayak)
- 100gm tepung jagung(diayak)
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- chocolate rice (u hiasan)

Cara2:
1. Pukul kembang butter dan gula
2. Masukkan kuning telur, esen vanilla dan gaul rata
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Parut adunan dalam mangkuk kecil dan sudukan dlam paper cup
5. Tabur coklat rice 

Biskut Arab




Bahan2:
- 500gm tepung gandum
- 250 gm minyak sapi
- 250 gm gula kastor

Cara2nya:
1. Tepung gandum digoreng dulu (sejukkn n ayak)
2. Campurkan tepung gandum dengan minyak sapi dan kastor
3. Gaul rata hingga bole diuli
4. Bulat2 kan then bakar
5. Dah masak, golekkn diats susutepung n gula)

Tart Nenas Gulung





Bahan2:
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 1/2 sudu besar tepung kastard
- 2 sudu besar susu tepung
- 1 cawan mentega 
- 1 sudu besar minyak sapi
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu besar gula

Caranya:
1. Pukul bersama mentega, susu, minyak sapi, gula smpai lah sebati
2. Masukkan telur dan esen vanilla, pukul lagi
3. Masukkan tepung yg diayak, gaul smpai sebati dan lembut.
P/S: Penambahan edisi resipi akan diupdate nnti....SELAMAT MENCUBE

5 comments:

hazanis said...

Semuanya ada dlm list biskut raya kita tahun ni..:))

jeillabies said...

aaaa......biskut kt ats ni mmg smua fav sy

mfadhlan said...

Ada buat ke biskut ni? Jual lah kat blog..mana tau ada yang berminat.

Dijemput untuk sertai Give-Away Contest saya

jeillabies said...

mmg sy buat pun biskut nie, skrg pun tgh jual, tpi x jual lgi kt blog, juz jual kt kwn2 n sedara mara trdekat, gud idea tu, tq

zEri sAfEerA said...

bskut sarang semut, aku ambek resepi cni, hakhak ^^

Tinggal Link Cinie Yer, Macehhh