Fruit Pancake

Pagi2, msti kadang2 jdi no idea, x thu nk mkan ape kan u breakfast........
So, jom sesape yang teringin nk berubah hangin dari utara pi selatan, meh2 try pancake buah yummieee..
Bagi sesape yg suke manis, resipi ni sgt sesuai
Tapi bagi yang x berape suke, ok je (kurangkan gula dlm adunan, bykkn gula dalam senyuman)
Orait, jom kite strt kuliah.......
Kali ni saya pakai buah nenas yang dipotong kecil2......



opss, lupe nk bgthu pasal emplex = emplex nk letak bole/ x letak xper, juz u kasi tekstur pancake lagi lembut gebu......


Hasil bancuhan u buat buttermilk


bancuhan tepung bersama bahan1



Bahan1

1. 1 cawan tepung gandum
2. 1 sk baking powder
3. 1/2 sk soda bikarbonat
4. sedikit garam secukup rasa
5. 2-3 sudu besar gula
Bahan 2

1. 1 biji telur
2. 1 cawan susu + 1 biji limau nipis/ lemon/cuka(ambik perahan limau) = perap 5 minit u jdi buttermilk
3. sedikit buah2 dipotong dadu atau dikisar (epal/ nenas/ nangka/ strawberi) = terpulang pada kreativiti masing2x.


Cara2
1. Mula2, campurkan smua bahan1 dalam 1 bekas
2. Kemudian, letakkn bahan2 dalam 1 bekas lain yang berasingan dari bahan 1 dan kepuk sedikit kasi gebu
3. then, Baru lah gabungkan kedua2 bahan1 dan bahan2 dalam 1 bekas
4. Lepas tu, bole lah masak dengan menggunakan sedikit mentega/ minyak sapi u kasi pancake x melekat
5. Kalu nak senang, pakai kuali yang non-stick yer..... 

No comments:

Tinggal Link Cinie Yer, Macehhh