Gulai lemak telur masin


2 week holiday sebelum masuk last sem.......time to update new recipe, hemo hemo

Hari ni first day smpai umah, tgok byk telur2 itik yg dh dimasinkan (homemade), ade lah lam 3 botol besar. So idea u masak tghri muncul serta merta, 

Tadaaaaa, resipi telur masin masak lemak terhasil sudah

Bagi yang belum pernah try rase, sile cube sgt resipi ni.......ade trhncur sikit coz buat byk tlur, trtindih sesame sendiri mase process masak ler tu...hoho

Bahan2

1. 1 biji kelapa diambil santannya
2. cili padi 8 biji (bole kurangkan kalu x nak pedas)
3. cili besar 2 biji
4. secubit kunyit hidup
5. bawang besar 5 ulas
6. serai 1 btg (diketuk)
7.asam keping 1 
7. sedikit belacan

Cara2 nya

- Mula2, kisarkan bahan2 cmpuran dari bahan no. 2,3,4,5 bersama sedikit air
- then, cmpur kan bahan kisar ngan santan ke dalam periuk
- Pastu, kacau smpi santan dh betul2 masak, x berbiji2..... bru lah masukkn asam keping dan serai
- Tambahkan sedikit belacan, dan perasa; sedikit garam + gula
 (try rase dulu, klu dh msin x pyah letak garam coz telur pun dh masin)

SIAP SUDAH






No comments:

Tinggal Link Cinie Yer, Macehhh