Dim Sum Ala Melayu

Dim sum ni sebenarnye asal makanan cina dri hongkong......... Biasenya di makan untuk breakfast, or mkn petang santai2, mcm snek lah kunun nye. Tapi kenyang kottt.....hehe

Kalu ikut versi chinese, diorg kebiasaannya perap inti yg dalam tu tnpa masak dulu, coz msak skli ngn kulit mse kukus nnti. Saya ade lah buat exp. gune care tu, tapi nmpaknya tekak melayu seriusly x brpe bole terima...nk jugak inti tu dimasak dulu..

Ok, ni resepi yg diolah suka hati oleh saya, pada yg nk mencube, bole lah try.... insyallah jadi, aminnnn



Bahan2 u inti 

1. Bawang merah (3 ulas) + bawang putih (3 ulas) (dicincang dadu)

2. daging cincang/ ayam/ udang/ sotong (suka hati lantak lah nk letak ape, yg penting ade lauk, x lah kosong)

3. sayur2 (kalu yg nk mudah, juz beli syur cmpur jer)

4. Sedikit black pepper

5. Kicap manis

6. cili padi (3 biji) - dicincang halus

6. garam n gula secukup rase

# Olahan inti ikut kreativiti msing 2 yer......hemo hemo

Cara2 Buat inti

- Mula 2 panaskan kuali dengan sedikit minyak, then tumiskan bahan2 yg tersenarai di ats.......

Bahan2 u kulit

Kebiasaanye u kulit, ade yg pakai kulit wantan, tapi sy suke buat kulit sndiri coz byk sikit bntuk bole reka2, hohoho

1. tepung gandum (1 cawan)

2. tepung jagung (1/2 cawan)

3. sedikit air suam

4. Garam n gula secukup rasa

Cara2 Buat Kulit

- Gaulkan tepung gandum n tepung jagung bersama air suam dan perasa garam n gula.
- Pastikan adunan tu diuli smpi x melekat pda tgn.....senang u dibentuk nnti
- Klu tlebih air, tmbh jer sedikit tpung.......

Cara Buat sos

- Mula2, tuangkan sedikit air dlm kuali. Tmbhkn sos cili, sos tomato, kicap masin + manis, sedikit cuka/ perahan limau, garam n gula secukup rase......

- Bancuh sedikit tepung jagung (anggaran 1 sudu) u bagi pekat kuah tu. Tunggu smpi menggelegak sikit, terus tutup api.....

* Tadaaaa....siap sudah, senang je cara buat cume renyah nk uli2 bagai, bgi yg stress2 bole le cube buat, terapi jiwa lah katekan....... SEKIAN


No comments:

Tinggal Link Cinie Yer, Macehhh